Следвайте Гласове в Компанията SpaceX, собственост на американския милиардер Илон Мъск,

...
Следвайте Гласове в Компанията SpaceX, собственост на американския милиардер Илон Мъск,
Коментари Харесай

Мъск отказва повече да финансира интернет сателитите в Украйна

Следвайте " Гласове " в 
Компанията SpaceX, благосъстоятелност на американския милиардер Илон Мъск, е уведомила министерството на защитата на Съединени американски щати, че към този момент не е в положение да заплаща за работата на сателитната информационна система Starlink в Украйна. Това съобщи телевизия , базирайки се на документи, с които разполага.

„ За неустановен интервал от време не сме в положение да продължим да предоставяме на Украйна терминали Starlink или да плащаме за употребата на съществуващи терминали “, цитира CNN текста на писмо, което шефът по държавните поръчки на SpaceX е изпратил през септември до Пентагона. 
Сред документите, изпратени до Пентагона, е и незнайно до момента непосредствено искане, отправено до Мъск през юли от командващия украинската войска военачалник Валери Залужни, за още съвсем 8000 терминала Starlink.
Писмото на SpaceX съдържа искане към министерството на защитата на Съединени американски щати да заплати доставката на спомагателни терминали Starlink за Киев, както и да финансира работата на системата в полза на украинските управляващи и военните. Общо става дума за разпределяне на $124 млн. чрез Пентагона до края на тази година, твърди CNN.

Досега почти 20 000 сателитни единици Starlink са дарени на Украйна, като Мъск туитна в петък, че „ интервенцията е коствала на SpaceX $80 млн. и ще надвиши $100 млн. до края на годината “.
Според цитираните данни обаче, към 85% от тези 20 000 интернет терминала, предоставени на Украйна, са платени от трети страни, в това число от управляващите на Съединени американски щати, Англия и Полша. Те са поели и почти 30% от разноските, свързани с работата на услугата на територията на Украйна, показва CNN.
По-рано английският вестник Financial Times, базирайки се на украински публични лица, заяви, че системата Starlink, която се употребява от украинската войска, е почнала да работи неизправно в съветската военна зона. Според вестника пагубни информационни загуби са регистрирани в Донбаска, Херсонска, Запорожка и Харковска области. Изданието акцентира, че повреди в системата са провокирали комплициране в редиците на въоръжените сили на Украйна. Украински специалисти, интервюирани от Financial Times, изразяват мнение, че повода за информационните проблеми в тези райони може да е умишленото решение на SpaceX да ограничи достъпа до системата на територии, следена от Русия.
" Заплахата на SpaceX, че ще спре финансирането на Starlink, идва на фона на възходящата угриженост в Украйна по отношение на предаността на Мъск, който неотдавна разгласява в " Туитър " противоречив кротичък проект, съгласно който Украйна би трябвало да се откаже от Крим и от контрола над източните райони Луганск и Донецк - написа още CNN. - След като украинският президент Володимир Зеленски повдигна въпроса на чия страна е Мъск, последният отговори, че „ към момента доста поддържа Украйна “, само че се притеснява от „ огромна ескалация “. 
След нахлуването Русия в Украйна през февруари, Мъск и държавното управление на Съединени американски щати предоставиха на Киев хиляди системи Starlink, позволявайки на украинските сили да споделят. Ниските енергийни условия на сателитните приемници разрешиха връзка с разследващи дронове, предоставяйки скъпа информация в действително време за напредването на съветските войски и позволявайки насочването на удари.
Но в последно време се появиха проблеми. Миналата седмица почитан чиновник на украинското държавно управление сподели пред Financial Times, че услугата е претърпяла " пагубни " спирания на фронтовата линия, което провокира спекулации, че е била изключена в зони, следени от Русия - евентуално с цел да попречи на Кремъл също да експлоатира мрежата.
В " Туитър " Мъск разгласи, че не може да разяснява изискванията на бойното поле, тъй като " това е класифицирана информация ". Но Йън Бремер, създател и президент на компанията за проучване на политически опасности Eurasia Group, съобщи в понеделник, че в диалог с Мъск в края на септември поседният " наподобява е удостоверил ", че сателитната услуга е била съзнателно деактивирана.
 
Източник: segabg.com
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР